Alles begint en eindigt bij jezelf!

Hoe ontwikkel je persoonlijk leiderschap?

We maken ons soms ontzettend druk. Om situaties die al zijn geweest of nog moeten komen; om wat anderen van ons vinden en denken; om social media. Vaak zijn we dan geneigd om de redenen buiten onszelf te plaatsen. We wijzen naar anderen en pakken vooral zelf de regie niet.

We willen zoveel mogelijk invloed en controle hebben, terwijl we weten dat dat een fabel is. Want je kunt maar op één ding invloed hebben en dat is je eigen gedrag. Hoe je dat doet? Met persoonlijk leiderschap. Kijk altijd naar jezelf. Wat kan jij WEL doen in een bepaalde situatie? Hoe kan jij zelf de regie pakken en houden? Ik vertel je er graag meer over.

Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen en je doelen realiseren door je eigen talenten en valkuilen te kennen en jouw kwaliteiten volledig in te zetten. Het is het eigen vermogen om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leven en jouw acties.

Persoonlijk leiderschap helpt je om je eigen leven te beheersen en succesvol te zijn in wat je doet. Zowel zakelijk als privé.

Hoe ontwikkel je persoonlijk leiderschap?

  1. Ken jezelf. Ontdek jouw persoonlijke drive (passies, waarden en overtuigingen), sterke punten en valkuilen met zelfreflectie. Als jij helder hebt wie je bent en waar je voor staat, weet je beter hoe je je leven wil leiden. Dan kun je jouw kwaliteiten goed inzetten en de invloed van je zwaktes beperken.
  2. Stel doelen. Als jij helder hebt wat jouw doelen zijn, dan weet je welke richting je op moet gaan. Keuzes maken wordt een stuk gemakkelijker als je weet wat bijdraagt aan het ‘grotere plaatje’.
  3. Wees proactief. Niemand komt verder door stil te zitten en af te wachten. Met alleen manifesteren en visualiseren kom je er niet. Kom in actie. Ga je passie achterna, blijf actie nemen en geef niet op. Dan kom je zeker waar je zijn wil. Geduld is een schone zaak!
  4. Neem risico’s. In het leven willen we zekerheid, want dat geeft ons veiligheid. Althans, dat denken wij. Maar schijn bedriegt. Want ook al heb jij bijvoorbeeld een vast werkcontract, als jouw werkgever jou wil ontslaan, dan kan hij dat regelen. Daarom moet je in het diepe springen om een gelukkiger leven te gaan leiden. Risico’s nemen en jezelf stretchen. Hoe spannend dat ook is, groei ligt buiten je comfortzone.
  5. Werk altijd aan goede relaties. Zowel in je werk- als privéleven. Wij mensen zijn kuddedieren en hebben elkaar nodig. Wees niet bang of te trots op hulp te vragen. Je kunt samen successen vieren en ook emoties delen als het even wat minder goed gaat. Samen kom je een stuk verder dan alleen.

Stel, je bent net lekker bezig met deze vijf doelen, maar uit jouw omgeving krijg je commentaar: ‘Je bent wel erg veel met jezelf bezig’. Wat doe je dan?

Hoe ga je om met de valkuilen van persoonlijk leiderschap?

  1. Stay humble. Als jij de focus verlegt naar jouzelf, je jezelf wil blijven ontwikkelen, je altijd wel verbeterpunten hebt en je het gevoel hebt dat je steeds meer waarneemt, vergeet dan niet de vaardigheden en bijdragen van anderen te zien en waarderen. Het kan zijn dat je het door jouw focus en onafhankelijkheid moeilijk vindt op anderen te vertrouwen. Maar denk aan het eerdergenoemde doel: Werk altijd aan goede relaties.
  2. Te veel focus op zelfontwikkeling. Persoonlijk leiderschap is een ontzettend belangrijke vaardigheid in het leven. Toch kunnen wij hierin doorslaan. Door altijd opzoek te zijn naar meer en beter. Bedenk dat soms goed ook goed genoeg is en dat het niet allemaal perfect hoeft te zijn. Het helpt als je jouw aandacht richt op hoe jij dienstbaar kan zijn voor anderen.
  3. Moeite met feedback ontvangen. Jij leert natuurlijk veel. De kans is groot dat anderen dit minder belangrijk vinden. Wat doe je als zij hierover iets zeggen? Ga niet in de verdediging, blijf open staan voor feedback. Je kan altijd veel leren van anderen. Zie het als een kans om te groeien.

In de kern gaat persoonlijk leiderschap over het ontwikkelen van je eigen potentieel en het maximaliseren van je impact op anderen. Uiteraard ook om maximaal te kunnen genieten met rust in het hoofd en energie in je lijf. Want een krachtig en passievol leven begint bij jezelf!

Frank Rigter
Voor elkaar gebokst
Coaching die raakt!