Wat is bokscoaching? Leer ik dan “hard” rammen?

Patronen doorbreken, grip op je leven, rust in je kop & energiek in je lijf.

Die vragen krijg ik regelmatig. Veel mensen associëren boksen met hard ‘erop los slaan’, maar het is zoveel meer dan dat. Boksen is een vorm van communiceren, ruimte geven en nemen, durven te raken en zien wat er gebeurt als jij geraakt wordt, rust pakken, grenzen stellen, weten waarvoor je staat en wat je doet. Met bokscoaching help ik mensen beter te luisteren naar de signalen van hun lichaam, waardoor zij goed in hun vel komen te zitten. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Daar is gedragsverandering voor nodig. En dat kost enkele maanden. Maar het levert veel op. Dat weet ik uit eigen ervaring. Eigenlijk leer ik je alles behalve boksen.

Vechtsport is al van jongs af aan onderdeel van mijn leven. Als kleine jongen ging ik samen met mijn broer op karate om meer zelfvertrouwen te krijgen. Dat werkte goed. Het bleef niet bij karate alleen, ik probeerde meerdere vechtsporten uit. Boksen stal mijn hart, een harde maar technische en tactische sport. Ik was er goed in en voelde mij thuis in de bokswereld.  

Na de middelbare school besloot ik de opleiding maatschappelijke dienstverlening te volgen. Ik vond het leuk, maar miste toch wat. Via via ontdekte ik bokscoaching. Ik was meteen verkocht en zag mogelijkheden in het combineren van coaching met gedragstraining middels boksoefeningen. Zo wilde ik mensen helpen, inspireren en activeren. Ik had mijn passie gevonden en maakte er mijn werk van.

Ik merk dat mensen moeten wennen aan bokscoaching. Ze vinden het wat ‘eng’ klinken en stellen veel vragen. Dan geef ik hun een compliment, want vragen stellen is al de eerste stap naar verandering. Door uit je comfortzone te gaan, stel je jezelf open om te leren. Spannend maar nodig.  Vervolgens geef ik uitleg en zie ik de belangstelling groeien.  

Veel van mijn klanten voelen een leegte, ondanks hun mooie leven met een verantwoordelijke baan en een gezin. Een knagend gevoel dat niet weggaat door erover te praten. Het uit zich in pijntjes, burn-out klachten, angst, gejaagd gevoel, onzekerheid, verwijdering van gevoel of geen puf meer hebben om na het werk nog iets leuks te doen. Dan kun je wel blijven denken en zeggen dat het goed gaat, maar de jarenlange, in het lichaam opgebouwde stress en emotie moet er op een of andere manier uit. Bij bokscoaching gebeurt dat op de mat, uiteraard met de juiste begeleiding.

Boksen is jouw spiegel en laat jouw patronen, jouw wijze van functioneren zien. Door beweging zijn emoties makkelijker te reguleren, je bent beter in staat gevoelens en emoties te verwoorden. Zo krijgen we naar boven wat er schort. Vervolgens leer je ernaar luisteren en pas je je gedrag erop aan. Je groeit in persoonlijkheid en voelt je beter in je lijf én je mind. En dat heeft positief effect op jouw privé en zakelijk leven.


Wil jij alles uit de kast halen, je volledige potentie benutten en later geen spijt hebben over ‘had ik maar’? Zeg dan ‘ja’ tegen bokscoaching. Patronen doorbreken en grip op je leven. Rust in je kop & energiek in je lijf. Dat is toch wat je wilt?

Frank Rigter